Uroš Felc, moj oče, je po poklicu mizar. Z lesom se zelo rad ukvarja in zato me je zanimalo kaj več o njegovem poklicu, zato sem ga vprašala, če bi mi lahko o tem kaj več povedal.

Kaj vas je pritegnilo k temu poklicu?
Za ta poklic me je navdušil dedek, saj se je tudi on ukvarjal z lesom. Imel je delavnico, v katero sem tudi jaz zahajal ter opazoval, kaj počne ter mu pomagal pri njegovem delu. Ko je dedek umrl, sem sam začel uporabljati orodje in žage. To pa je vodilo tudi k eni mojih poškodb, to je, da sem ostal brez pol prsta na levi roki na prstancu. Kljub temu sem se odločil za poklic mizarja, saj me je delo z lesom zelo veselilo.

Kakšne lastnosti so potrebne za mizarja?
Za ta poklic moraš imeti veselje za ustvarjanje z lesom, ročne spretnosti, zelo pomembna je tudi natančnost pri delu, potrpežljivost in vztrajnost.

Kje ste se šolali?
Svojo šolsko pot sem začel na osnovni šoli v Kanalu, nato pa na Srednji lesarski šoli Jožeta Srebrniča v Novi Gorici. Šolanje je trajalo tri leta. Po končanem šolanju sem pridobil poklic mizarja. Pripravništvo sem opravljal v mizarski delavnici v Salonitu Anhovo, kjer sem se pozneje tudi zaposlil.

Ali se s tem ukvarjate samo poklicno ali tudi v prostem času?
Tako kot poklicno se s tem ukvarjam tudi v svojem prostem času. Naredil sem že veliko različnih izdelkov, od lesenih škatlic do pohištva. Eden mojih prvih izdelkov so bila vrata. Kot zanimivost vam lahko povem, da sem izdelal kar nekaj kosov pohištva za mojo družino, kot so na primer miza, klop, omare za kuhinjo, police in še mnogo drugega.

Ste že kdaj razmišljali, da bi odprli svojo delavnico?
Ne, ker bi za to potreboval veliko denarja in prostora, ki pa ga ni tako lahko najti, kot se sprva sliši. Doma imam delavnico, kjer preživljam prosti čas.

Rekli ste, da se s tem ukvarjate predvsem ljubiteljsko. Koliko časa preživite v svoji delavnici?
Po napornem delu v službi se sprostim v svoji delavnici in tam navadno preživim od tri do štiri ure na dan.

Kateri les največkrat uporabljate pri svojem delu?
Največkrat uporabljam les smreke, jesena, bukve, češnje pa tudi iverne in vezane plošče.

Kakšen je postopek za nastanek nekega izdelka?
Najprej moramo vedeti, kaj bomo delali, kakšen izdelek bomo izdelali, nato narišemo načrt. Ko je dokumentacija narejena, je čas, da nabavimo material. Za izdelavo izdelka uporabljamo različna orodja: razne žage, obliče, vrtalne stroje, rezkarje. Ko je izdelek s pomočjo teh orodij izdelan, ga na koncu še pobarvamo. Tako je izdelek pripravljen za uporabo.

Koliko let se že ukvarjate s tem poklicem?
Ta poklic sem opravljal dvajset let, ko pa so v podjetju mizarsko delavnico ukinili, so me premestili v kovinarsko delavnico, kjer delam zadnjih sedem let. Čeprav v službi ne opravljam več mizarskega dela, je ta poklic zame še vedno na prvem mestu.

Če bi lahko še enkrat izbirali, bi se odločili drugače?
O tem nisem kaj dosti razmišljal, saj sem bil trdno prepričan, da se bom ukvarjal s tem poklicem.

Špela Felc, 8. a

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost