Pred davnimi, zelo zelo davnimi časi je pod hribom nad vasjo, ki se danes imenuje Kanalski Vrh, živela dobra gozdna vila Svetlinka. Svetlinka je dajala rastlinam svojo moč, da so lahko cvetele, dobro obrodile, rasle in še kaj. Svetlinka pa je imela zares zelo zlobno sestro, ki jo je že od rojstva na smrt sovražila. Ime ji je bilo Mračnica.

Vaščani so zelo radi hodili na hrib, kjer je živela Svetlinka, a kaj, ko nihče ni vedel zanjo. Svetlinka si je vsak dan šla nabrat svoje rastline, iz katerih je dobila moč. Dobra vila se je zelo bala Mračnice in mislila je, da ji bo uničila njeno delo. Tako se je je bala, da je samo še nanjo mislila.

Nekega dne pa gre vaščan tako pozno na vrh, da ga prej ujame noč. Nič več ni videl in tako ga je bilo strah, da je zajokal. Svetlinka ga je slišala. Čez minuto se na nebo dvigne sonce. Vaščan pogleda na svojo žepno uro in vidi, da je ura 22:00. Dan je seveda naredila Svetlinka. Ona je slišala vsakogar, ki je jokal. Vedno mu je uresničila željo. Vaščan si je čez tri dni spet šel pogledat tisto čudo. V grmovju je zaslišal petje. Zagledal je Svetlinko in se močno prestrašil. Tudi ona se je prestrašila. S pomočjo svoje moči je zbežala pred njim. Vaščan je redno hodil na vrh.

Nekega dne je na vrh prišla Mračnica. Ravno takrat je iz vasi prišel vaščan. Ko sta Svetlinka in vaščan videla Mračnico, sta zbežala. A jima ni uspelo. Mračnica je s svojo močjo ujela ubežnika. Vaščana je ubila, Svetlinko pa prisilila za sužnjo. Z groznim urokom je uničila vse, kar je Svetlinka naredila. Iz hriba je poruvala vsa drevesa in rastline. Uboga Svetlinka ni smela niti spregovoriti, sicer bi ubila tudi njo.

Čez tisoč let je na vrh odšel vaščanov praprapra … vnuk. Ko je zagledal svojega praprapra … deda, ga najprej sploh ni prepoznal. Šele ko je videl njegovo žepno uro, ki je bila narejena iz čistega zlata, ga je prepoznal. Pokopal ga je in naredil spominsko tablo. Na njej je pisalo: NA TEM GOLEM HRIBU NAS JE ZAPUSTIL NAŠ DRAGI VAŠČAN. Praprapra … vnuk je hribu dal ime Golek in kanil solzo na tla. Narava se je v hipu spremenila in postala je takšna, kot je bila prej. Vse je oživelo, celo živali so se vselile v gozd, ki jih prej ni bilo.

Mračnica se je zaradi jeze in nemoči spremenila v kamen, ki še dandanes stoji na vrhu, Svetlinka pa si je našla novo skrivališče in se le enkrat na leto, in sicer na prvi dan pomladi, prikaže, da da rastlinam moč, da zacvetijo, nato pa se hitro skrije nazaj v skrivališče.

Lara Bucik, 5. a

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost