Kultura je za vsak narod zelo pomembna. Njena vloga je razvidna iz zgodovine, saj je v preteklosti in danes spodbujala narodno zavest in je gonilo razvoja človeštva. Skozi njeno prizmo so umetniki, kot na primer Shakespeare, na različne načine prikazali številne like ljudi, njihov značaj ter napake. Izražanje umetnikov je v preteklosti in danes vladajočim elitam nastavljalo ogledalo in prikazovalo dejansko stanje družbe, zato se vladajoči na nek način še danes bojijo umetnikov.
Slovenski narod se lahko pohvali z velikim številom odličnih umetnikov, ki so delovali na različnih področjih. Eden takih je prav gotovo France Prešeren, največji slovenski pesnik, ki je naš jezik povzdignil na enako raven, kot so ostali evropski jeziki. Slovenci smo izbrali njegovo Zdravljico za himno. Iz nje veje narodna zavest in skrb za domovino.
Kulturi se danes namenja premalo časa in prostora. Le-ta ne predstavlja samo umetniških dogodkov, na katere pridejo ljudje lepo oblečeni in tega se na naši šoli zavedamo, zato ima kultura pri nas poseben prostor in pomen.
Učitelji na naši šoli učence spodbujajo k negovanju slovenskega jezika z branjem leposlovja in poezije. Pri nas delujejo dramski krožek, knjižnica ter pevski zbor, pripravljamo likovne ustvarjalnice. Kulturi na čast organiziramo različne prireditve. V letošnjem letu smo priredili obsežen projekt Voda – od mita do arhitekture, domovinsko-novoletno prireditev, proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, 25. junija pa bomo izvedli še prireditev ob dnevu državnosti.
Zaključimo lahko z mislijo Marcusa Garveya, ki je je zapisal: “Ljudje brez zavedanja o lastni pretekli zgodovini, izvorih in kulturi, so kot drevesa brez korenin.”

Jernej Vinazza, 9. b

(Skupno 406 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost