V četrtek, 11. 12. 2014, smo si učenci Osnovne šole Kanal ogledali gledališko predstavo Čarovnik iz Oza.

Z avtobusi smo se odpeljali do Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici, kjer so pravljični muzikal «postavili na oder«. Nastal je po istoimenski znani knjigi, ki jo je ameriški pisatelj L. F. Baum napisal že davnega leta 1900. Delo je bilo prvič postavljeno na oder leta 1901, zgodba pa je bila prvič posneta na film v nemi črno-beli tehniki leta 1925. Štirinajst let pozneje pa so jo posneli še v zvočni in barvni verziji.

Pri nas je knjiga prvič izšla leta 1959 in z veseljem jo je sprejelo staro in mlado. Kljub lepemu jubileju je še zmeraj živa, sočna, žlahtna in napeta, polna drobnih biserov, smešnih dogodkov in težavnih situacij.

Deklico Dorotejo je tornado odnesel v pravljično deželo Oz. Močno si je želela domov, a pri tem bi ji lahko pomagal le čarovnik Oz. Odpravila se je k njemu. Med potjo je srečala strašilo, pločevinka in leva. Pridružili so se ji na poti k Ozu, saj so potrebovali pamet, srce in pogum. Menili so, da jim le on lahko pomaga.

Ko so prišli do njega, so ugotovili, da sploh ni pravi čarovnik. Bili so razočarani, vendar jim je čarovnik odprl oči. Sprevideli so, da so vse, kar so pogrešali pri sebi, pridobili že med nevarno potjo do njegovega mesta.

Ena najlepših pravljičnih povesti iz svetovne zgodovine nas uči, da si moramo pamet, srce in pogum v življenju sami pridobiti in ni čarovnika, ki bi nam pri tem lahko pomagal. To je modrost našega življenja, ki jo je potrebno čim prej spoznati.

Predstava je bila šaljiva in zanimiva. Smešno je bilo, ko so se igralci pomešali med nas gledalce. Čarovnik je celo sedel med nas in poujčkal našega sošolca. Seveda smo se temu vsi zelo smejali.

Predstavo so uprizorili igralci novogoriškega gledališča, v vlogi Doroteje pa je bila dijakinja novogoriške gimnazije, izvrstna Anuša Kodelja.

Zapisali učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije in mentorica Zvonka Cigoj

Carovnik_iz_Oza01Carovnik_iz_Oza02

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost