(Trubarjev nagovor Slovencem)

Pred 500 leti je bilo tu vse drugače. Vam, moji ljubi Slovenci, sem dal del sebe. Napisal sem vam Katekizem in Abecednik. Takrat ste se zavedali, kaj vam pomeni slovenščina, sedaj pa jo zakrivajo temni oblaki.
V času reformacije Slovenija še ni obstajala, sedaj pa je samostojna država Republika Slovenija. Včasih ni bilo toliko knjig, kot jih imate danes, ampak kdo sploh še bere knjige. Danes imate internet in vas slovenščina sploh ne zanima. Ne zavedate se, kaj imate. Dandanes imate vsi telefon in knjigo berete le za domače branje ali bralno značko. V našo ljubo domovino vdira angleščina. Ko sem se sprehajal po slovenskih ulicah, sem opazil, da je vedno več napisov v angleščini. Kamor pogledaš, že vidiš angleški napis na različnih izdelkih, v knjigah in besedilih ter še drugod. Vendar sem zadovoljen z vami, ker ste razvili napredno tehnologijo. V nobenem domu ne manjka televizor, ki vam krajša čas. Pa tablični računalnik, računalnik, telefon … Tudi avtomobili so se razvili. Tako lahko greste kamorkoli želite, vendar bi vas rad nekaj vprašal. Zakaj ne greste raje brat knjige, kot da visite pred televizijo? Zakaj se vam branje zdi tako grozno in dolgočasno? Če berete, si gradite svoj besedni zaklad.

Varujte naš jezik, domovino, zastavo, himno … Naj vas ne prevzame pohlep. Saj je prav, da se učite angleščino, saj je ta mednarodni jezik, le ne pozabite na svoj materni jezik in našo malo Slovenijo.

Larisa Dugar, 8. a

 

(Skupno 160 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost