Komunala Nova Gorica začenja v sodelovanju z občinami in osnovnimi šolami  projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja v okolici osnovnih šol.

V ta namen je občina Kanal ob Soči financirala plastenke za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Na OŠ Kanal smo jih razdelili učencem od 1. do 5. razreda. Plastenke so odnesli domov tudi učenci POŠ Kal nad Kanalom.

Razredničarke so učence poučile, kako naj bi odpadno olje zbirali.

Učenci 1. in 2. razreda v Kalu so ugibali, zakaj bi to plastenko lahko uporabljali.

Zapisali smo le nekaj domislic:

  • sušilnik za lase
  • plastenka za prenašanje vode
  • posoda za prašek
  • cedilnik za sol, sladkor in olje
  • cedilnik za hruškov sok, med ali juho.

Na koncu pa smo prišli do pravilne ugotovitve, da je to posoda za zbiranje odpadnega kuhinjskega olja.

ZAKAJ ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA NE SMEMO VLIVATI V NARAVO?

Ker se lahko posuši narava.
Matija Segalla, 1. a

Če vlijemo olje v okolje, za naravo ni naravno.
Lana Žnidarčič, 1. a

Če kdo stopi na olje, mu spodrsne.
Marija Ana Žnidarčič, 1. a

Olje pride v vodo, ki jo pijemo in bomo zboleli.
Maj Humar, 1. b

Umrejo čebele in ovenijo rožice.
Anej Krajnik Žbogar, Zala Velišček, 1. b

Zemlja nima moči proti olju in rastline se posušijo in živali se lahko zastrupijo.
Neli Jug, 2. b

Odpadno olje okuži naravo.
Mei Šuligoj, 2. b

Lahko nastane požar.
Larisa Vidič, 2. b               

Živali se lahko zastrupijo, če pojejo listje, ki je polito z oljem.
Loris Sofia Vidič, 2. b

Odpadno olje steče v morje in ribe poginejo. Rastline odmrejo.
Ula Švab, 2. a

Zamaši se cev in pride do poplave.
Jan Berlot, 2. a

Olje se vlije v smetnjak in ne v lijak! Pridni bodite in nikar ne smetite. Pomislite, kako bo svet čist, če ga boste smetili. Zdaj, ko imate plastenko, olja ne zlivajte proč. Resno mislim, zdaj gre za res.

Fantek je lump, zato punca ga krega: »Ti, ti, ti porednež mali, tega ne počni, sicer boš jokal.«

Ameja Lesizza Mencin, 3. a

Nekega dne sem dobil zeleno stekleničko. Učiteljica mi je povedala, zakaj jo rabimo. Doma sem takoj preizkusil. Delovalo je. Ko smo stekleničko napolnili, smo jo odnesli v Kanal in olje zlili v rumen zabojnik. Od takrat ne zlivamo olja v školjko.

Kristjan Šavli, 3. a

Če ne bomo ločevali odpadkov, bo ves svet umazan. Moramo skrbeti za naravo in zemljo. Potrudimo se. Če bomo sodelovali, bo naš dom lepši. Sodelujte, ali pa pomislite, kakšen bo svet. Prosim, smeti vrzite v smetnjake.

Lana Ferlinc Fikfak, 3. a

Ko sem prišla domov, sem razložila, zakaj se uporablja kantica za ločevanje olj. Naslednji dan smo jo že uporabili. Do danes smo napolnili že dve kantici. Vanjo smo zlili olje, ki smo ga uporabili pri cvrtju.

Vanja Benić, 3. a

Če ljudje olje izlijejo v naravo, bo narava vedno bolj umazana. Olje se bo lahko zmešalo s čisto vodo, živali se bodo zastrupile, ribe bodo poginile.

Veronika Stegel, 3. b

Če človek odvrže odpadno olje v naravo še vroče, se lahko zaneti gozdni požar in se zastrupijo živali in rastline. Zato nehajmo onesnaževati naravo z oljem.

Hana Goljevšček, 3. b

Odpadnega olja ne smemo vlivati v naravo, ker začne čez nekaj časa smrdeti in lahko pride do poplave in onesnažuje okolje. Zato se lahko tudi zastrupimo.

Maj Kodelja, 3. k

Onesnažuje okolje in lahko v vrtu zraste zastrupljena hrana.

Julija Šuligoj, 3. k

Ker bi nastala gmota in škodi zdravju. Če bi človek olje zlil v vrt, bi se zastrupil in umrl.

Ana Trampuš, 3. k

Odpadno olje je snov, ki je škodljiva naravi, strupena za domače pridelke. Če vliješ odpadno olje v lijak, nastane v ceveh gmota in poči. Moj očka ima avto na dizel. Izvedel sem, da iz odpadnega olja nastane bio dizel. Ta dizel mi vlijemo v avto. Več dizla kot ga bomo zbrali, bolj bo poceni.

Tilen Stanič, 4. k

Nisem vedel, da se lahko lijak zamaši, če vanj vliješ olje in lahko se pokvarijo čistine naprave. Čez nekaj časa to začne smrdeti. Presenetilo me je, da lahko iz olja nastane bio dizel.

Matija Vidmar, 4. k

Zakaj ločujemo odpadke? Hm. Dobro vprašanje. Predvsem gre za ohranjanje čiste narave. Tudi naša šola se je vključila v projekt zbiranja odpadnega olja. V šoli smo dobili plastenke za zbiranje olja. Razmišljala sem, zakaj so plastenke zelene barve. Mogoče  predstavljajo čisto okolje. Pokrovček in cedilce pa sta rumena, kar predstavlja olje.

Vita Božič, 4. a

Ko smo dobili plastenko za zbiranje olja, se mi je zdelo, da je celo leto ne bomo niti polovico napolnili. Mama mi je rekla, naj jo pospravim v shrambo, da se bova o tem kasneje pogovorila. Popoldne je prišla teta in prinesla olje. Zlili smo ga v plastenko. Naslednji dan smo ga odnesli v posodo za zbiranje olja.

Tilen Malnič, 4. a

To plastenko smo dobili, da bi tudi olje začeli ločevati. Olje dobimo, ko cvremo »frtaljo«, krompir in drugo hrano. Ne smemo ga odlivati v umivalnike. Prav tako ga ne smemo zlivati na kompost. V šoli smo se pogovarjali, kako ga zbiramo. Dati ga moramo v zeleno plastenko za ločevanje že uporabljenega jedilnega olja. Najprej ga precedimo skozi cedilo, ki je zraven plastenke. Na njem ostanejo večji delci. Ko plastenko napolnimo, olje izlijemo v rumen zabojnik, ki je za to pripravljen. In tako ga ločujemo.

Val Velušček, 4. a

Doma smo se pogovarjali o zbiranju olja. Oče je rekel, da ga bomo vedno dajali v posodo za zbiranje. Do zdaj smo ga zbrali kar veliko. Nismo ga še odnesli v smetnjak za zbiranje olja. Imamo ga v bližini bloka. Pri praznjenju olja moraš najprej dvigniti pokrov in nato vliti olje vanj. Na njem je označeno merilo, da vidimo, koliko olja je že zbranega.

Jernej Leban, 4. a

Plastenko za zbiranje olja smo dobili v šoli. Odločil sem se, da bomo doma zbirali olje in začel sem o tem razmišljati. Tega olja ne smemo zlivati v odtoke. Ko bo plastenka polna, bomo olje izlili v zbiralno posodo. Že na plastenki sem opazil napise in sličice, ki prikazujejo, kako to počnemo.

Matija Perše, 4. a

V šoli smo dobili plastenko za odpadno kuhinjsko olje. Prej smo olje hranili v steklenih vazah. Mami je bila plastenka všeč. V tem tednu smo za kosilo naredili pomfri. Olje, ki nam je ostalo, smo vlili v plastenko. Ko bomo napolnili plastenko, jo bomo izpraznili v rumen sod za odpadno kuhinjsko olje.

Nives Leban, 5.a

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost