Kralj Matjaž pri meni doma

Bil je mrzel dan in zapadel je sneg, jaz pa sem morala v hiši pisati domačo nalogo.

Kar naenkrat pa nekdo potrka na vrata. Bila sem začudena in odšla sem odpret vrata. Pred vrati je stal velik mož z dolgo brado. Najprej sem mislila, da je prišel Miklavž, zato sem se mu opravičila, ker še nimam pisma zanj. On pa se je zasmejal in se mi predstavil kot kralj Matjaž. To me je zelo presenetilo, saj sem se ravnokar učila o njem. Povabila sem ga noter in mu skuhala čaj, saj je prepotoval dolgo pot po snegu. Pripravila sem mu pecivo, ki ga je spekel moj brat, in sadni čaj. Ko je pojedel in popil, me je vprašal, če bi se šla kepat in naredit snežaka. Rekla sem mu, da žal ne morem, saj moram napisati nalogo. Nasmehnil se je in mi ponudil pomoč. Sprejela sem jo in odšla sva pisat nalogo. Hitro sva jo naredila, saj sva skupaj znala več. Ko sva končala, sem pripravila torbo za ponedeljek in se toplo oblekla.

Odšla sva ven na sneg, naredila sva prvega snežaka, nato drugega in nato še tretjega.

Ko sva naredila vse tri, sva se začela kepati. Kmalu zatem je prišla domov moja družina, starši iz službe, brat pa iz šole. Družini sem predstavila kralja Matjaža. Bili so začudeni.

Skupaj smo naredili še štiri snežake, torej smo jih imeli na dvorišču sedem. Do večera smo bili zunaj in se kepali. Zvečer pa je mama pripravila hrano, skupaj smo pojedli večerjo. Ker je bil šele petek, je kralj Matjaž ostal čez vikend pri nas. V nedeljo, ko se je poslavljal, mi je obljubil, da se k nam vrne čez eno leto. Ko je odšel, sem bila žalostna in sem jokala. Zato sem vsak večer odštevala dneve v pričakovanju njegovega ponovnega prihoda.

Komaj sem čakala naslednji dan, da lahko povem učiteljici, kaj se mi je zgodilo.

Leila Škodnik, 7. a

Znašla sem se v času kralja Matjaža

Pri slovenščini smo se učili o kralju Matjažu. Bila je sreda zvečer in odpravljala sem se spat.

A tokrat je bilo malo drugače.

Pridem v sobo, se vržem na posteljo in zaspim.

Prebudim se sredi zelene trate, nad sabo pa zagledam glavo neke deklice. Ko odprem oči, se prestrašim, saj je nisem poznala. Potem se ji nasmehnem, se počasi dvignem ter se ji predstavim. Odvrne mi s tihim glasom: »Živijo, Nika! Jaz sem Maja. Kako si prišla sem?«

Odgovorim ji: »Ne vem, kje sploh sem.«

»V deželi kralja Matjaža si,« mi pove.

Bila sem zelo presenečena, a hkrati vesela ter zaskrbljena.

»Nič ne skrbi. Peljala te bom k njemu, saj je kralj moj očka.

Začudeno jo pogledam ter se ji nasmejim.

»Kralj je tvoj očka?« jo vprašam začudeno.

»Seveda,« se mi nasmeji.

Kako sem bila vesela, da sem imela to čast in sem lahko spoznala kralja Matjaža.

Šli sva do zlatega gradu ter vstopili v veliko sobo, pri straneh so bila vrata, na sredini velik zlat stol, na njem pa je sedel kralj, polega njega pa sta stala dva stražarja.

Maja se je pogovorila z njim ter me predstavila. Kralj me je bil vesel. Lepo so me sprejeli. Kralj je bil malo debelejše postave, sivolas ter je imel dolgo sivo brado. Bil je dobrosrčen ter vesel. Popeljal me je po svojem gradu, ki je bil zelo lep ter ne preveč razkošen. Pokazal mi je okolico z bazenom ter vrtom. Pridružili sta se nama še mama in sestra.

V veselje mi je bilo, da sem jih spoznala ter preživela dan z njimi.

Kar naenkrat slišim zvok budilke ter se pripravim in grem v šolo. Pred šolo sta stali dve dekleti in en oče, ki so jim bili zelo podobni.

Ko sem šla mimo, so me pozdravili, kot da bi se že poznali.

Nika Koren, 7. a

Recept za čarobno juho, ki bo pospešila rast Matjaževe brade

Pripomočki:
Skleda za juho
Žlica
Kuhinjsko kladivo

Sestavine:
Zemlja za rože
Vrtnica
Balzam
Semena katerekoli rastline
Voda
Cvetni prah

Postopek:
Najprej na mizo postaviš skledo in vanjo vsuješ tri žlice zemlje za rože.
Nato dodaš še malo vode in vse skupaj zmešaš z žlico.
Ko je zmes dovolj tekoča, pustimo nekaj časa stati, nato s kuhinjskim kladivom stremo semena. Potem jih vsujemo v skledo in spet mešamo.
Nato dodamo malo balzama, da bo Matjaževa brada še lepša in zraven še nekaj zrezanih cvetov vrtnice.
Ko vse to skupaj zmešamo, potrosimo še cvetni prah in tako je juha končana.

Manca Strnad, 7. a

Kralj Matjaž pri meni doma

Nekega dne sem pisala spis o kralju Matjažu, ko se je kar naenkrat prikazal pred menoj.

Ustrašila sem se. Zagledala sem starega gospoda z dolgo brado. Pozdravila sem ga in on je odzdravil.

Predstavila sem se mu in povedala, da ga že poznam. Bil je začuden. Vprašala sem ga, kaj si želi početi. Rekel je: » Želim si ogledati tvoje bivališče in okolico.«

Predstavila sem mu hišo in vse novodobne in druge gospodinjske aparate. Bili so mu zelo všeč, ker vse delajo sami.

Najbolj mu je bila všeč televizija. Ogledala sva si oddajo in zaljubil se je vanjo. Šla sva še po Avčah. Hiše so mu bile všeč. Žal mu je bilo, da je zamudil toliko časa, ko je bil v jami. Predstavila sem mu moj vsakdan in dan odraslih ter povedala, da nimamo kralja, temveč predsednika. Bil je zgrožen. Za konec sem mu obljubila  preobrazbo, ker tak ne more hoditi v tem času. Zdaj mu je brada zrasla že devetkrat okrog mize in je bila že zares dolga, prav tako so bili dolgi tudi sivi lasje. Prepustila sem mu kopalnico, da se je temeljito umil. Nato sem mu ostrigla brado in postrigla lase. S svojim videzom je bil zelo zadovoljen.

Ostal je pri meni in imela sva se lepo, ampak prišel je dan, ko je moral oditi. Zelo je pogrešal svojo družino, zato se je poslovil in izginil.

Dogodivščina mi je bila všeč in še bi jo ponovila.

Teja Pavšič, 7. a

 

(Skupno 411 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost