Zvoki kabrce na mednarodnem likovnem natečaju

Z učenci v oddelku podaljšanega bivanja smo se odločili, da bomo sodelovali na mednarodnem likovnem natečaju »Raziskujemo senzoriko« 2020, na temo: ZVOKI TRADICIJE.

V kombinirani tehniki smo upodobili igranje na kabrco. Gre za starodavno trikotno glineno piščal. Piščal so staroverci uporabljali v času obredov, ob premišljevanju.

Mentorica: Tanja Močnik

         

Ela Krpan, OPB 3                                Ela Šuligoj, OPB 3                          Eva Vnučec Sampl, OPB 3

 

      

Nika Mugerli, OPB 3                                   Neja Levpušček, OPB 3

Prispevki iz preteklih let

POPRI 2016/17

Na naši šoli je že drugo leto potekala dejavnost POPRI. Ta spodbuja otroke, da ustvarjajo boljši svet tako, da stvari oz. izdelke, ki že obstajajo, izboljšujejo ali pa ustvarjajo nove, da bi ljudem olajšale življenje.

se je za POPRE odločilo 15 učencev iz 7., 8. in 9. razreda. Vsako sredo smo se srečali po pouku in ustvarjali. Učiteljici Barbara Kragelj Jerič in Polona Škvarč sta za prvo srečanje pripravili nekaj spoznavnih iger, na drugem srečanju pa smo se takoj lotili dela. Vsak je predstavil svojo idejo, kdor pa te ni imel, se je priključili tistemu, katerega ideja je bila najbolj obetavna, najboljša. Tako so nastale prve skupine. Ker smo nekateri že prejšnje leto sodelovali pri tej dejavnosti, smo vedeli, da so za eno idejo dovolj trije. Nekaj učencev je nehalo hoditi k dejavnosti, drugi pa so si izmislili nekaj novega. Izoblikovalo se je pet skupin. Tako smo v štirih mesecih svoje zamisli samo še nadgrajevali. Obiskali so nas tudi strokovni delavci Primorskega tehnološkega parka in nam malo pomagali, nam kaj predlagali. Ker smo se bližali koncu, je bilo treba naše delo predstaviti drugim.

10.3.2017 smo svoje zamisli predstavili javnosti. Prireditev je vodila Maja Rajer Obid, vodja mednarodnih projektov iz Primorskega tehnološkega parka. Prisluhnili so nam starši, učitelji in drugi obiskovalci. Spodbujat so nas prišli tudi župan Občine Kanal ob Soči, predsednik KS Kanal,  predstavnik Salonita Anhovo ter ravnateljici OŠ Kanal in Deskle. Pridružili so se nam tudi mladi ustvarjalci iz Deskel, ki ravno tako sodelujejo pri tej dejavnosti. Vsaka skupina je s pomočjo Power Pointa ter prototipa izdelka predstavila svojo idejo. Po predstavitvi smo se prijavili na tekmovanje in zdaj upamo na najboljše.

Tea Simonič, 9. a

Izjave mladih poprovcev:

 • To je bila za naju odlična izkušnja, veliko novega sva se naučili, kar nama bo prav prišlo v življenju.
  Maja in Manca (piKa)
 • Bilo nama je všeč, veliko smo se zabavali.
  Domen in Vid (Pameten semafor)
 • Imele smo se super, čeprav smo velikokrat manjkale, se nam zdi, da smo od te delavnice veliko odnesle.
  Mei, Elizabeta in Tea (Umdryer)
 • Na podjetniškem eksperimentu smo se imeli lepo. Bilo je zelo zanimivo in poučno. Na projektu smo začeli delati šele na tretji delavnici. Do ideje smo prišli, ker Aljaž in Andraž rada bereta, a ju med branjem začnejo boleti roke. Anžetu je bila ideja takoj všeč, zato smo se takoj lotili dela. Na predstavitvi nismo bili dovolj pripravljeni, čeprav je vse potekalo po načrtih.
  Aljaž, Andraž in Anže (AAA-stojalo)
 • Na delavnicah nama je bilo lepo in poučno.
  Veronika in Tiana (Ring alarm)

Popri

Ob besedi popri zagotovo pomislite na kakšno kuharsko tekmovanje, ampak v bistvu je to podjetniško tekmovanje.

Z učiteljico Barbaro Kragelj, ki nas je vodila, smo se srečevali ob sredah 8. šolsko uro. Na delavnicah smo razvijali svoje podjetniške ideje in se pripravljali na tekmovanje. V naši skupini, v kateri smo bili Anže, Aljaž in jaz, smo se trudili izboljšati stojalo za knjige. Druge skupine pa so predstavile sušilnik za dežnike, pametni semafor in spletno stran za hrano EKO.

V petek, 13. 3. 2017, smo svoje ideje predstavili svojim staršem, predstavnikoma Primorskega tehnološkega parka in ostalim obiskovalcem na prireditvi v večnamenski dvorani OŠ Kanal.

Andraž Hvalica, 7. b

Utrinki

SNEMANJE RADIJSKE ODDAJE

Dne 16. 4. 2015 smo se za avtobusom odpeljali v Tolmin na snemanje radijske oddaje. Spremljala nas je naša mentorica, Zvonka Cigoj. več…

Tekmovanje Mladina in gore

V soboto, 8. 11. 2014, je naša šola v sodelovanju s PD Valentin Stanič Kanal gostila 26. tekmovanje Mladina in gore, na katerem je 17 ekip preverjalo svoje planinsko znanje. Udeležbo na državnem tekmovanju, ki bo 10. 1. 2015 v Idriji, si je zagotovila tudi ekipa iz Kanala. Vsem sodelujočim čestitamo in jim želimo obilo uspeha v prihodnje. več…

Tabor mladih planincev

Spoštovani mladi planinci

Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal vas vabi na poletni tabor pri Krnskih jezerih. Tabor bo potekal čet vikend od 4. do 6. julija.

Prijavnice odate do petka, 27.6.2014, učiteljici Poloni Škvarč.

Dodatne inforamciji lahko dobite pri ga. Tanji Žagar – 031 697 642.

Dantejeva jama

V soboto, 5. 4. 2013, smo se planinci z vlakom odpeljali do postaje Most na Soči, od tam pa z avtobusom do Tolmina. Peš smo pot nadaljevali do vhoda v Dantejevo jamo. Pred jamo so nas pričakali izkušeni jamarji iz PD Tolmin. Opremili smo se s čeladami in lučmi. Skupaj z jamarji smo odšli v jamo, pot je bila strma in spolzka. Močno smo se oprijemali vrvi, da nam ni zdrsnilo. Tako smo prišli do skale, ki je bila visoka tri metre in jo ob pomoči jamarjev tudi preplezali. Strop je bil vedno nižji, zato smo imeli višji planinci težave s hojo. Na koncu smo prišli v dvorano, kjer so nam jamarji jamo predstavili. Povedali so nam kar nekaj zanimivosti in nam predstavili videne jamske oblike. Po isti poti smo se vrnili iz jame. Poslovili smo se od jamarjev in kljub rahlemu dežju skupaj s planinci OŠ Simona Kosa Podbrdo opravili še krajši vzpon do cerkvice sv. Petra nad Zatolminom. Tu so se naše poti ločile. Mi smo se vrnili v Kanal, oni pa v Podbrdo.

Matevž Perkon

 

Utrinki

Mali Golak

MALI GOLAK, 1495 NMV, 11.1.2014

 

Mali Golak je najvišji od Golakov. Imena ni dobil zato, ker naj bi bil najmanjši ampak, ker je imel najmanjšo planino. Z vrha Malega Golaka se lepo vidi na vso Slovenijo, pa tudi do Triglava, velik del Julijskih Alp, Karavanke in Kamniške Alpe.

  
Mladinski odsek PD Kanal Valentin Stanič je skupaj z OŠ Kanal organiziral pohod na Mali Golak. Izhodišče pohoda je bilo na Mali Lazni, 1100 nmv.

Dan ni bil pretirano mrzel, pot je bila lepa, pohodna, vodila nas je pretežno skozi romantičen gozdiček do koče pod Golaki in naprej do vrha Malega Golaka. Žal nas na vrhu ni ravno sonček pričakal, vendar smo kljub temu našli veliko dobre volje in razpoloženja. 

 

Zato pa razlog več, da se skupaj in ponovno odpravimo poiskati razglede.

 

Katja Žagar

 

mali golaki 01

 

mali golaki 02

 

mali golaki 03

 

mali golaki 04

 

mali golaki 05

Tolminska korita

V soboto, 7. 12. 2013, smo se člani planinskega krožka odpravili do Tolminskih korit. Z vlakom smo se odpravili do Mosta na Soči ter pot od tam peš nadaljevali do Tolmina. Tam smo pomalicali in se razveselili presenečenja, ki smo ga prejeli od Miklavža. Pot smo nadaljevali proti koritom Tolminke. Po dobri uri in pol hoje smo se že nahajali v Triglavskem narodnem parku, kjer nas je čakal vodnik Gorazd Kutin. Popeljal nas je v notranjost korit. Po ozki stezici smo hodili tik ob deroči reki Tolminke. Nad nami je bil Hudičev most, na katerega smo se kasneje tudi povzpeli. Razgled z njega je bil osupljiv. Od tam smo se vrnili nazaj v Tolmin ter se z avtobusom odpeljali proti Kanalu.

Ana Maver, Maja Bavdaž in Janja Bizjak

Utrinki

Plan mladinskih pohodov v letu 2013/2014

Pohodi se izvajajo načeloma prvo soboto v mesecu

DATUM

IZHODIŠČE

CILJ

PREVOZ

OPOMBE

5. 10. 2013

DOM JEŽA

DEVETI KONFIN

V OKVIRU TABORA

SKUPAJ Z SREČANJEM PD VS KANAL in TABOROM

9.11.2013

TEKMOVANJE MLADINA IN GORE

OŠ TONETA TOMŠIČA KNEŽAK, PD SNEŽNIK ILIRSKA BISTRICA

KOMBI

TEKMOVANJE PZS

7.12.2013

ZP MOST NA SOČI

TOLMINSKA KORITA

VLAK

*TNP

11.01.2014

MALA LAZNA

GOLAKI

AVTOBUS*

IZVEDEN ZA VSE ČLANE PD KANAL

1. 3. 2014

ŽP MOST NA SOČI

ŠIROKO

VLAK

SREČANJE S PK OŠ PODBRDO

5. 4. 2014

PLANINA POLOG – RAZCEP ZASTENAR

IZVIR TOLMINKE

AVTOBUS*

24. 5. 2014

JAVORNIŠKI ROVT

GOLICA

AVTOBUS*

DATUM NAMENSKO IZBRAN ZARADI CVETENJA NARCIS, MOŽNE SPREMEMBE

Od 04.07 do 06.07.2014

LEPENA

KRNSKA JEZERA

PO DOGOVORU

Prijavnice učencem razdelijo v šoli.

*Pri plačilu avtobusnega prevoza sodeluje PD Kanal.

(Skupno 602 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost